Przepisy meksykańsko-kubańskie | „Strażnicy dusz”

24 marca 2022

Przepisy meksykańsko-kubańskie inspirowane książką „Strażnicy dusz”

Zapraszamy Was na kulinarną podróż po Meksyku i Kubie! Poniżej znajdziecie gotowe przepisy meksykańsko-kubańskie inspirowane książką „Strażnicy dusz” Aidena Thomasa. Smacznego!

Strażnicy dusz to bestsellerowa powieść Aidena Thomasa, w której przepisy meksykańsko-kubańskie odgrywają ważną rolę – podobnie jak i cała kultura meksykańsko-kubańska. Właśnie dlatego postanowiliśmy przygotować kilka popularnych dań tamtejszej kuchni! Smacznego!

 

 

TAMALES – KUKURYDZIANE GOŁĄBKI

 

TamalesTamales to jedno z najstarszych dań meksykańskich, którego początki sięgają czasów Azteków i Majów. Starta na masę kukurydza, nadziewana zazwyczaj mięsem wieprzowym i warzywami, owijana w liście kukurydzy – brzmi niepozornie, ale uwierzcie, że danie jest przepyszne!

 

Składniki:

●  600 gram mąki kukurydzianej
●  300-400 gram smalcu
●  750 ml bulionu
●  2 łyżki soli

 

Składniki na farsz:

●  ½ kg wieprzowiny lub piersi z kurczaka pokrojonej w dużą kostkę
●  2 cebule
●  6 ząbków czosnku
●  2 suszone i namoczone papryczki chili
●  ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
●  2 liście laurowe, drobno pokruszone
●  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
●  1 łyżka oleju
●  20 liści kukurydzy (świeżych lub suszonych)

 

Przygotowanie:

1. Mięso włóż do garnka, dodaj 3 ząbki czosnku i jedną cebulę przeciętą na pół. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 45 minut.
2. Przygotuj ciasto: do mąki kukurydzianej wlej gorący bulion oraz roztopiony smalec. Zagnieć, aż powstanie jednolita masa.
3. Suszone liście kukurydzy zalej wrzątkiem i mocz około 30 minut, aby zmiękły.
4. Odcedź mięso i porwij je na włókna widelcem.
5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i chili.
6. Dodaj przyprawy, dopraw solą, smaż trzy minuty, po czym dodaj mięso i pozostały wywar z gotowania mięsa.
7. Smaż, aż płyn się wchłonie, następnie odstaw do wystygnięcia.
8. Osusz liście kukurydzy, rozłóż na nich ciasto, a na cieście ułóż porcję farszu. Przykryj kolejnym plackiem ciasta, tak by farsz zamknął się w “kieszonce”. Liść kukurydzy zawiń i ułóż w pionie w koszyczku do gotowania na parze lub durszlaku.
9. Gotuj na parze około godzinę i gotowe! Pamiętaj, by nie jeść liścia kukurydzy!

 

 

POZOLE – TRADYCYJNA ZUPA MEKSYKAŃSKA

 

Zupa pozole - Przepisy meksykańsko-kubańskie Ta tradycyjna zupa przygotowywana jest na niemal każde święto, w tym także z okazji Día de Muertos. Istnieje wiele rodzajów zupy pozole, ale żadna nie może obyć się bez specjalnej białej kukurydzy, czyli hominy.

 

Składniki:

●  1 litr bulionu warzywnego
●  1 cebula
●  1 zielona papryka
●  2 czerwone papryki
●  2 papryczki chili
●  1 ½ kg białej kukurydzy hominy
●  4 ząbki czosnku
●  1 łyżka oregano
●  ½ łyżeczki kminu rzymskiego
●  sól
●  epazote (komosa piżmowa)
●  świeża kolendra
●  dodatki: awokado, limonka, pęczek rzodkiewek

 

Przygotowanie:

1. Drobno pokrojoną cebulę i “zeszklij” na oleju.
2. Dodaj czosnek oraz chili i smaż około minutę.
3. Dodaj drobno pokrojone papryki i smaż około 10 minut, aż papryka zmięknie.
4. Zalej bulionem i gotuj około 45 minut.
5. Zblenduj całość na gładki krem.
6. Dodaj kukurydzę i gotuj kolejne 45 minut, aż kukurydza zmięknie.
7. W międzyczasie pokrój rzodkiewki i awokado na plastry, a limonkę na ćwiartki.
8. Dopraw zupę solą, oregano i kminem.
9. Podawaj z dodatkami i świeżą kolendrą.

 

 

PASTELITOS DE DULCE DE LECHE – CIASTECZKA Z KAJMAKIEM!

 

PastelitosJeden z kubańskich wypieków, w którym zakochają się miłośnicy słodkich przysmaków! Gwarantujemy, że pastelitos znikają w mgnieniu oka – dzięki nim pokochacie przepisy meksykańsko-kubańskie!

 

Składniki:

●  1 i ¼ szklanki mąki
●  ½ łyżeczki soli
●  1 łyżeczka cukru
●  ¼ szklanki cukru trzcinowego
●  ½ szklanki masła
●  120 gram twarogu sernikowego
●  ½ szklanki kajmaku
●  1 łyżeczka cynamonu
●  1 żółtko
●  1 łyżeczka wody
●  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

1. Do miski miksera wsyp mąkę, sól i cukier.
2. Włącz mikser, stopniowo dodawaj pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz twaróg.
3. Wlej ekstrakt z wanilii i miksuj aż powstanie jednolite ciasto.
4. Wyjmij ciasto z miksera, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
5. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj kawałek i pokrój na kwadraty.
6. Nałóż kajmak na każdy kwadrat, przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep, smarując krawędzie wodą.
7. Zlepione pierożki posmaruj żółtkiem, posyp cynamonem i szczyptą brązowego cukru.
8. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

 

 

PAN DE MUERTO – CHLEB DLA ZMARŁYCH

 

Pan de muerto - Przepisy meksykańsko-kubańskie Tradycyjne słodkie bułeczki wypiekane z okazji Święta Zmarłych. W Strażnikach dusz bułeczki pieczone przez babcię Yadriela, Litę, są ponoć tak pyszne, że bez problemu przyciągają dusze z zaświatów na Ziemię.

 

Składniki:

● 250 gram mąki pszennej
● 80 gram cukru
● 4 jajka
● 30 gram masła
● 30 gram smalcu
● 10 gram suszonych drożdży
● sezam
● szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

1. W mikserze połącz masło i smalec, następnie dodaj pozostałe składniki (cukier, sól, drożdże, jajka), jedno jajko odstaw na później.
2. Zagniataj ciasto około 10-15 minut.
3. Zagniecione ciasto odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i pozostaw na około 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
4. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości piłki golfowej, posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut

 

 

PRZEPISY MEKSYKAŃSKO-KUBAŃSKIE

 

Jeżeli chcecie zobaczyć proces tworzenia dań przez Maksa, to zapraszamy na nasz profil na Instagramie, gdzie znajdziecie wyróżnioną relację pod tytułem „Strażnicy dusz”! Właśnie tam zapisaliśmy relację wideo.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy meksykańsko-kubańskie przypadną Wam do gustu i że zdecydujecie się je wykorzystać. Wszystkie dania przetestowaliśmy i gwarantujemy, że są przepyszne! Jeśli postanowicie coś ugotować, koniecznie podzielcie się z nami efektami swoich kulinarnych eksperymentów!

 

 

Zaloguj się

Nie masz konta?